Αναζήτηση

Τα ξωκλήσια της Ελλάδας : α’ μέρος

Εις το βουνό ψηλά εκεί
είν’ εκκλησιά ερημική,
το σήμαντρο της δε χτυπά,
δεν έχει ψάλτη ούτε παπά.

Ένα καντήλι θαμπερό
και έναν πέτρινο σταυρό
έχει στολίδι μοναχό
το εκκλησάκι το φτωχό.

Κάθε φορά που συναντώ κάποιο ξωκλήσι, μου έρχονται στο νου οι στίχοι από το ποίημα «Εκκλησάκι» του Άγγελου Βλάχου.

Μανουάλι Σαντορίνη - φωτογραφία

«Ελλάδα» και «ξωκλήσι» είναι λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες και αυτό φαίνεται είτε αποφασίσεις να κάνεις εξόρμηση σε κάποιο βουνό, είτε ο δρόμος σε βγάλει προς τη θάλασσα. Τα εκκλησάκια που θα συναντήσεις είναι αμέτρητα.

Στέκουν χρόνια τώρα στο χείλος του γκρεμού, στην άκρη της θάλασσας ή στην πιο ψηλή κορυφή με τους ασβεστωμένους τοίχους και τους μικρούς σταυρούς στην οροφή θαρρείς και περιμένουν κάποιον να τ’ ανακαλύψει για πρώτη φορά.

Δεν θυμάμαι πόσα ξωκλήσια έχω συναντήσει στις περιπλανήσεις μου, ούτε γνωρίζω πόσα ακόμα θ’ ανακαλύψω εξερευνώντας την Ελλάδα, αλλά ξέρω ότι πάντα θα με γοητεύουν. Έχουν αυτό το κατανυκτικό στοιχείο που γαληνεύει την ψυχή και σε ηρεμεί όταν, καθισμένος στα πεζούλια τους, αγναντεύεις τη θέα.

Chapel Santorini - photo

Ωστόσο, δεν είμαι η μόνη που τα λατρεύει και απαθανατίζει κάθε τους πλευρά με την φωτογραφική της μηχανή.

Πολλοί Έλληνες travelers και travel bloggers τ’ αγαπούν όσο και γω και με αφορμή το #ksoklisichallenge που ξεκίνησα στο instagram, μας συστήνουν μερικά από τα ομορφότερα εκκλησάκια που έχουν συναντήσει ταξιδεύοντας.

Στο πρώτο μέρος αυτής της καλοκαιρινής σειράς άρθρων, η Πηνελόπη Γεωργιάδου, η Ελένη Φλώρου, η Βικτωρία Κόκκα, η Γιώτα Κοκαλιάρη, η Ευρυδίκη Ματσούδη, και η Μαρία Απτίδου μας ταξιδεύουν στις Σπέτσες, την Άνδρο, την Κύθνο, τη Φολέγανδρο, την Αμοργό, τη Σαμοθράκη και τη Δράμα!

Σπέτσες

Ξεκινώντας από το ιστορικό νησάκι του Αργοσαρωνικού, η Πηνελόπη μας παρουσιάζει ένα εκκλησάκι που, όντας διαφορετικό από τ’ άλλα, την εντυπωσίασε!

«Το όμορφο αυτό κόκκινο εκκλησάκι είναι ο Ναός της Αναστάσεως και υπάγεται στη Μονή των Αγίων Πάντων. Βρίσκεται στο μαγευτικό νησί της Μπουμπουλίνας, τις Σπέτσες, ακριβώς επάνω στον δρόμο και μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Το ιδιαίτερο και έντονο χρώμα του είναι ακριβώς αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους Ναούς τού νησιού.» 

Την Πηνελόπη Γεωργιάδου θα την βρείτε στο instagram της.

Άνδρος

Στη συνέχεια, η Ελένη μας ταξιδεύει στην πανέμορφη Άνδρο και μας αποκαλύπτει ένα ξωκλήσι που τη μάγεψε!

Άνδρος - Πύργος - φωτογραφία

«Στην δυσπρόσιτη αλλά μαγική παραλία του Πύργου στην Άνδρο (όπου Πύργος είναι ένα από καλύτερα σωζόμενα δείγματα ενετικής αρχιτεκτονικής στο νησί) βρίσκεται αυτό το κατάλευκο ξωκλήσι θαρρείς & είναι κάθε φορά φρεσκοβαμμένο.»

 Την Ελένη Φλώρου θα τη βρείτε στο instagram της.

Κύθνος

Έπειτα , η ξενάγησή μας περνάει στα χέρια της Βικτωρίας, η οποία μας οδηγεί στην αγαπημένη της Κύθνο και το εκκλησάκι της «Αγίας Ειρήνης», που την κάνει ν’ αναπολεί τις διακοπές της.

Αγ. Ειρήνη - φωτογραφία

«Το απόλυτο κυκλαδίτικο ξωκλήσι!
Βρίσκεται στην μοναδική μου Κύθνο, που έχει τόσα πολλά διασκορπισμένα! Το αγαπώ για το γαλανόλευκο χρώμα του και τη λιτότητα του!
Και τι δε θα έδινα να ήμουν εκεί τώρα!»

 Τη Βικτωρία Κόκκα θα τη βρείτε σε facebook, instagram και στο site της.

Φολέγανδρος

Έχοντας, ακόμη, αρκετά ναυτικά μίλια να διανύσουμε, θ’ακολουθήσουμε τη Γιώτα, η οποία επέλεξε να παραμείνει στις Κυκλάδες μεταφέροντάς μας στο ξωκλήσι του «Αγίου Νικολάου», στη Φολέγανδρο.

Αγ Νικόλαος , Φολέγανδρος - φωτογραφία

«Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένο σε βράχο πάνω από τη θάλασσα. Βρίσκεται στα νότια του νησιού και θα το ανακαλύψετε λίγα μόλις μέτρα πάνω από τη μικρή προβλήτα της παραλίας στην οποία δανείζει και τ’ όνομά του. Η παραλία έχει άμμο, μικρό βότσαλο και αρκετά δέντρα για σκιά και χαλάρωση. Εκεί, υπάρχουν και δύο ταβερνάκια για να γευματίσετε εάν το θέλετε.»

Την Γιώτα Κοκαλιάρη θα τη βρείτε στο instagram της.

Αμοργός

Κατευθυνόμενη ανατολικά, η Ευρυδίκη γοητεύεται από την Αμοργό και μας θυμίζει που βρίσκεται το ξωκλήσι της «Αγίας Άννας», που πολλοί έχουν λατρέψει.

Αγία Άννα , Αμοργός - φωτογραφία

«Ένα διαμάντι της Αμοργού και σήμα κατατεθέν του νησιού. Κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας θα βρεις την ομώνυμη παραλία που έγινε διάσημη μέσα από την ταινία «Απέραντο γαλάζιο»!» 

Την Ευριδίκη Ματσούδη θα τη βρείτε στο facebook , το instagram και το site της.

Σαμοθράκη

Για την επόμενη στάση, η Μαρία βάζει πλώρη για Βορρά, προς την «Παναγία την Κρημνιώτισσα» και την καταπράσινη Σαμοθράκη.

Παναγία Κρημνιώτισσα, Σαμοθράκη - φωτογραφία

«Στην άκρη του γκρεμού, στα νότια του νησιού, βλέπουν οι επισκέπτες της Σαμοθράκης να ξεχωρίζει ένα εκκλησάκι! Είναι η Παναγία η Κρημνιώτισσα της Σαμοθράκης, που πήρε το όνομά της από τους απότομους και άγριους γκρεμούς που την περιβάλλουν.

Για να φτάσετε θα πάρετε το δρόμο για την Παχιά Άμμο και λίγο πριν φτάσετε θα στρίψετε στον τσιμεντένιο δρόμο, μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου. Στο τέρμα του, σε υψόμετρο 311 μέτρων και 50 σκαλιά μετά θα δείτε το ξωκλήσι. 
Η θέα από την κορυφή του βράχου και την εκκλησία της Παναγίας της Κρημνιώτισσας μαγεύει: απέραντο πέλαγος, ο όρμος της Παχιάς Άμμου, η Ίμβρος και μοναδικό ηλιοβασίλεμα!»

Δράμα

Τέλος, ήρθε η ώρα να ρίξουμε άγκυρα και ν’ αφήσουμε, ξανά, τη Μαρία να μας δείξει άλλο ένα αγαπημένο της ξωκλήσι «Ζωοδόχου Πηγής» που βρίσκεται στη στεριά και συγκεκριμένα στη Δράμα.

Ζωοδόχος Πηγή, Δράμα - φωτογραφία

«Το Μοναστηράκι Δράμας, κάθε χρόνο γιορτάζει την Παναγία, τη Ζωοδόχο Πηγή μας.

Πολλές είναι οι μαρτυρίες -γραπτές και προφορικές- που μας λένε ότι παλαιότερα  την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής γινόταν μεγάλο πανηγύρι στο Μοναστηράκι μιας και πουθενά αλλού, στη γύρω περιοχή, δεν γιόρταζαν την ημέρα αυτή, συγκεντρώνονταν πολύς κόσμος για να προσκυνήσει αλλά και να διασκεδάσει.

Πολλά λέγονται όχι μόνο για την εμφάνιση της Παναγίας σε ντόπιους και ξένους αλλά και για τα θαύματά της. Είναι εξάλλου πασίγνωστοι «οι θρύλοι και η ιστορία του σπηλαίου στο γραφικό Μοναστηράκι».

Η παράδοση θέλει την αυθεντική εικόνα της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας του Παγγαίου να «φεύγει» απ’ τη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής, από κορυφή βουνού σε κορυφή με προστατευτικές φωτιές γύρω της, για να μην την καταπατήσουν, την καταστρέψουν οι Τούρκοι.

Η εικόνα εκείνη όμως μας άφησε πίσω τα δάκρυά της ως αγιασμό.»

Τη Μαρία Απτίδου θα τη βρείτε στο facebook και το instagram της.

Μείνετε συντονισμένοι, γιατί το δεύτερο μέρος έρχεται με περισσότερα πανέμορφα εκκλησάκια που σίγουρα θα λατρέψετε!